marți, 17 august 2010

Combaterea cârtiţelor in gradină

COMBATEREA CÂRTITELOR

Cârtitele cauzeaza pagube serioase în gradinile noastre. Sfaturile în privinta combaterii cârtitelor sunt multe si, de cele mai multe ori, creaza confuzii. Încercam toate sfaturile venite de la cunostinte sau asa zisii "specialisti" pierzînd timp si bani pretiosi pe leacuri babesti sau gadgeturi sofisticate. De fapt, leacurile babesti si substantele chimice nu numai ca nu au efect dar pot cauza si alte probleme grave în gradina.
Cârtitele sunt animale de padure, ce traiesc preponderent în natura dar, dat fiind restrângerea ariei de viata precum si capacitatea lor dezvoltata de adaptare vor putea coloniza cu usurinta zonele rezidentiale. Din moment ce ei au nevoie de o retea de tunele pentru a supravietui, cu cat sunt lasati sa-si dezvolte mai bine reteaua de comunicatii subterane cu atât vor fi mai greu de controlat si de combatut.
Prinderea lor este singura metoda eficienta de combatere. Este literalmente un razboi de uzura.

Daca doar câteva locuinte se ocupa cu plasarea capcanelor de cârtite pe o anumita arie, populatii intregi se pot dezvolta în zonele rezidentiale. Pare straniu faptul ca, în ciuda tuturor cunostintelor si surselor de informatii existente, pledând capcanele ca singurele fiabile pentru abordarea problemei, suntem înca la faza de utilizare a leacurilor babesti, de produse chimice, de pompare a gazelor în sol, de amplasare a dispozitivelor ultrasonice si ultra-sofisticate si a vrajitoriilor fara, însa, cu prea mult succes.

SA CUNOASTEM INAMICUL

Cârtita comuna, contrar perceptiei popularizate, este un animal insectivor si nu rozator. Hrana cârtitelor se bazeaza pe nevertebrate, insecte, milipede, furnici, samd. Râmele de pamânt reprezinta, totusi, sursa principala de hrana. Deci metoda de a controla insectele, nu au un efect concret în combaterea cârtitelor.
Activitatea cârtitelor poate fi destul de rapsodica pe parcursul unui an, apar si dispar în functie de sezon. Pe terenuri mai mari cârtitele pot migra dintr-o zona în cealalta. Cârtitele pot ajunge cu usurinta în zone noi sau sa repopuleze retele de tuneluri abandonate. Cârtitele pot abandona unele zone daca sunt deranjate (ex. dispozitivele cu ultrasunete sau de frecventa joasa) dar, de obicei, vor reapare atunci când ne asteptam mai putin la ele.
Chiar si atunci când nu sunt deranjate, activitatea cârtitelor poate dura doar o saptamâna sau doua. Aceasta caracteristica a cârtitelor poate confirma eronat, ca eventualele remedii si tratamente aplicate functioneaza cu succes.
Lista arsenalului utilizat în combaterea cârtitelor este foarte larga (lesie, otravuri si chimicale diferite, sticla sparta, ardei iute, lame de ras, clor pentru albirea rufelor, pastile anti-cârtite, crengi de trandafir, ghemotoci din par uman, dispozitive vibrante seismice, subsonice sau aparate ultrasonice, ulei de castor sau derivate, Motorina si explozibili). Unele din aceste arme pot avea succes mai degraba prin modalitatea de a canaliza frustratiile provenite din esecurile anterioare (ma refer aici cu jocurile destul de periculoase cu gaz si instrumente pirotehnice).


MOTIVELE APARITIEI CÂRTITELOR

Cârtita reprezinta o problema serioasa în zonele rezidentiale din urmatoarele motive:
- Restrîngerea serioasa a habitatului natural al cârtitelor, modificarea sistemelor de canalizare precum si amplificarea aportului de substante chimice din sol (constructiile subterane îngradesc sau modifica serios frontul de miscare a cârtitelor. Combinatiile de pesticide, ierbicide, deversarile de substante poluante modifica compozitia chimica si biologica din sol, cauzand restrângerea ariei în care aceste vietati pot sa traiasca.
- Biomasa artificiala creata si mentinuta în practica actuala peisagistica. Aceste modificari pot functiona si ca un magnet în cazul aplicarii excesive de substante de fertilizare a solului, de concentratie de compost, de aplicare de mulci, irigare sistematizata, utilizare de turba si pamânt de flori îmbunatatit, caz în care poate exista o concentratie mai mare de hrana. Bordurile, stâncile de decor, gadurile, precum si multe alte elemente constructive din gradina ofera un loc prielnic de înmultire a insectelor si a viermilor.
- Metode de control nefunctionale. Cârtita are o rata a natalitatii destul de redusa pentru un mamifer mic. Doar trei sau patru pui se nasc odata într-un an. Rata de supravietuire este sub 50% în mediu natural.

ARMELE DE COMBATERE A CÂRTITELOR

Nu exista leac chimic contra cârtitelor (cel putin ca sa nu afecteze serios si mediul înconjurator). Capcanele mecanice ramân, deocamdata, cele mai eficiente sisteme de combatere a cârtitelor. Capcanele mecanice sunt relativ simple, nepoluante, cu risc redus de a afecta biodiversitatea (specific la tinta) si chiar functioneaza! Dintre aceste capcane, exista pe piata mai multe modele, unele mai eficiente altele mai putin. Unele sunt mai durabile altele mai putin. Unele mai scumpe altele mai putin.
Parcurgând mai multe informatii, printre altele si studii de specialitate publicate de specialisti la diferite universitati de renume mondiale, se pare ca cea mai buna solutie ar ramâne utilizarea capcanelor anti-cârtita mecanice. Utilizarea de gaze aprinse ulterior sau a dispozitivelor pirotehnice au randament minim si risc major de accidentare. (Am gasit pe internet o suita de filmulete si relatari despre eroi americani care, introducând gaz de butelie în tunel si dând foc ulterior cu o lampa de acetilena, aproape ca au aruncat în aer gradina, distrugand complet gazonul si radiculatia plantelor din jur. Altul, mai destept a instalat o arma la gura musuroiului, reusind sa împuste, în fine, o cârtita. Succesul dânsului a fost considerabil, drept dovada l-a postat pe YouTube. Consider, totusi, ca majoritatea oamenilor de bun simt si cu ceva minte nu vor recurge la tertipuri de genisti pentru a extirpa câteva cârtite amarâte.

Dispozitivele electronice

Sunt dispozitive sofisticate care, în majoritatea cazurilor promit mai mult decat sunt în stare în realitate. Din punct de vedere a raportului pret - performanta sunt destul de deficitare. Idea de baza este ca aceste dispozitive nu ucid ci doar doresc sa îndeparteze cârtitele din curte sau gradina. În lumina reglementarilor Europene, practic, aceste vietuitoare sunt protejate.
Aceste dispozitive electrice pot avea principii de functionare destul de diferite
- Dispozitive anticârtita cu ultrasunete - functioneaza pe baza de baterie sau solare. Undele de ultrasunete, perceptibile doar animalelor sunt destul de deranjante si ele tind sa paraseasca aria de actiune. Problema este ca aceasta arie este relativ redusa fiind nevoie de montarea mai multor instalatii, functionarea aparatului nu poate fi sesizata (nu stim întotdeauna daca functioneaza sau este defect), dar cea mai mare problema este ca undele ultrasonice nu se propaga decât în aer si doar în directie dreapta, fara reflexie sau propagare. Deci în pamânt se absoarbe toate undele generate. Unde sa mai punem si cazurile concrete relatate, când cârtita melomana a arat pur si simplu pamântul jur împrejurul dispozitivului, probabil din curiozitate.
- Dispozitiv anticârtita cu generator de sunete de joasa frecventa. Este un dispozitiv similar dar porneste de la premiza ca undele de frecventa joase (tip bass) se propaga cu usurinta prin obstacole solide. Aceasta teorie pare sa se confirme si daca pornim de la experiente relatate cum ca jocul copiilor în gradina (pasii si tropotele puternice) fac ca cârtitele sa paraseasca zona. Problemele si la acest capitol ar fi ca difuzoarele minuscule nu prea par potrivite pentru generarea de basi iar pe de alta parte exista tendinta ca cârtitele noastre sa se obisnuiasca cu acest zgomot si sa se acomodeze cu ele.
- Dispozitivele anti-cartite seismice. Aceste dispozitive folosesc unde puternice de genul socurilor seismice, similar dar nu identice cu cele mentionate mai sus)

Dispozitive mecanice

Paleta de dispozitive mecanice este, si ea, destul de vasta. Majoritatea lor sunt, practic, adaptarea capcanelor de soareci si/sau sobolani. (Personal am utilizat o capcana tip cleste si momeala pentru a prinde soareci, cu succes.) Dintre acestea enumeram.
- Capcana cu arc (arc cu doua inele aliniate, montate în tunel. Cârtita trece prin inel si declansând o piedica arcul se desprinde si cele doua inele se deplaseaza de pe axul lor, provocând strangularea cârtitei). Aceste capcane sunt unidirectionale, din acest motiv se livreaza si se utilizeaza în perechi, montate în ambele directii a tunelului. Provoaca moartea rapida prin sugrumare.
- Capcana tip cleste (Un cleste cu arc, prevazut cu doua perechi de falci. Clestele se deschide cu cu forta, retinuta de un arc puternic, în mijloc exista o piedica care, odata actionata, declanseaza dispozitivul). Sistemul este bidirectional, deci se monteaza doar unul singur într-un loc. Provoaca moartea rapida prin sugrumare, strapungere sau fractura a coloanei.
- Capcana tip tunel (un tub demontabil care are prevazut la ambele capete câte o usa batanta monodirectionala. Cartita intra prin usa dar nu mai are scapare). Este solutia ideala pentru cei care nu doresc moartea cârtitelor. Problema ramane, totusi, cum sa scapam ulterior de prizonierul nostru. Daca nu am dorit sa-l ucidem cu capcana, o aruncam peste gard, la vecini sau ne suim în masina si ne ducem în padure, sa-l eliberam?
- Capcana cu percutor (este un dispozitiv ce se monteaza în centrul musuroiului. Se armeaza dispozitivul cu cui. Are prevazut o limba foarte sensibila care, daca este atinsa de cârtita, declanseaza percutorul, cuiul lovind puternic animalul. Provoaca moartea instantanee prin strapungere.

UNDE SI CUM SA MONTAM CAPCANELE ANTI-CARTITA?

Decizia asupra locului montarii, precum si numarului de capcane utilizate ramâne, de obicei, la latitudinea fiecaruia. Instructiunile de instalare sunt, de cele mai multe ori, sumare sau irelevante. De cele mai multe ori experienta si învatatul din greselile proprii, pot ajuta la optimizarea performantelor. Totusi câteva sfaturi va pot ajuta:
- Tunelurile permanente, cele mai adânci, sunt utilizate cel mai frecvent, chiar si în timpul zilei.
- Identificati musuroaiele redeschise regulat. Acestea vor arata cel mai bine traseele frecventate.
- Multe din traseele cartilelor se aliniaza dealungul bordurilor, fundatiilor, gardurilor si a altor obstacole subterane.
- Caile cele mai frecvente se gasesc de-alungul perimetrelor cu copaci si trec cu usurinta prin solurile acoperite cu gazon.
- Gradina curata si întretinuta respectiv gazonul tuns scurt va putea indica mai usor traseul utilizat de musuroaie.
- Încercati sa stati aproape de sol, cu fata la soare, preferabil atunci când soarele este destul de jos pe orizont. Astfel se va contura foarte usor denivelarile musuroiului.
- Musuroaiele pot fi deschise foarte repede de cârtite si nu înseamna ca ele vor fi utilizate regulat.
- Viteza de deplasare a cârtitelor sub pamânt este de cca. 5-6 m/h.
- cârtitele pot fi prinse în tot cursul anului. Activitatea lor este, totusi, mai intensa la începutul toamnei sau primaverii.
- În perioada rece, cu vegetatie redusa, se pot observa mai bine miscarile si distrugerile din curte si gradina.
- Prinderea cârtitelor toamna elimina cârtitele care doresc sa se retraga în pasajele mai adânci, deschizand astfel noi trasee si provocând noi musuroaie.
- Prinderea cârtitelor primavara, înainte de a se înmulti, pot se ne scuteasca de multe neplaceri în cursul anului.
- Cartitele dispar în perioada extrem de rece precum si în cazul de seceta, dar acest lucru nu înseamna decât ca se retrag în zonele mai adânci. Utilizând, în aceste conditii, doar pasajele existente, prinderea cârtitelor poate fi mai eficienta dar si un pic mai complicata.
- Eficienta capcanelor rezida din faptul ca cârtitele încearca sa redeschida caile blocate. Capcanele obstructioneaza caile de legatura permitând sa fie actionat dispozitivul de declansare ce este în asa fel conceput sa cada în calea cârtitelor.

GRESELI FRECVENTE

- Capcanele trebuiesc montate exact în tunel. Capcanele cu percutor trebuie lasate suficient de adânc. În caz contrar cârtita va putea ocoli capcana.
- Greseala cârtitei este ca lucreaza constant în degajarea traseelor surpate sau blocate, informatie suficient de importanta pentru a pregati strategia noastra de combatere.
- Nu montati capcanele la capete de traseu. sansa este destul de redusa în aceste locuri.
- Una din greselile frecvente este montarea capcanelor în tunelurile parasite. Cautati sa identificati tunelurile active.
- Gasirea tunelurilor active este destul de simpla. Pe traseul unui tunel apropiat de suprafata si, prin urmare destul de vizibil, striviti o sectiune scurta pentru a bloca calea cârtitei. Striviti preferabil de o palma, nu foarte lunga pentru a preveni saparii prin subductie a unui tunel inferior.
- Traseele mai adânci necesita o lopatica de mâna sau cultivator. Locul ales ar trebui sa fie pozitionat pe un traseu. Un musuroi solitar poate însemna doar un capat de traseu. Umpleti tunelul cu pamânt. Calea va fi deschisa în ambele cazuri în primele doua zile, sau chiar în câteva ore, daca traseul este foarte intens utilizat.
Daca exista mai multe musuroaie raspândite, aceasta metoda de identificare a traseelor active va ajuta la reducerea numarului de capcane utilizate.
- Montati capcanele anti-cârtite doar în tuneluri! Unul din greselile cele mai frecvente este ca se monteaza capcanele în musuroaie. Incorect! Musuroiul este practic zona de evacuare a surplusului de pamânt excavat. Astfel veti avea sansa sa prindeti doar pamânt.
- O alta greseala în cazul utilizarii capcanelor cu percutor este ca acestea fiind declansate si extragându-le din pamânt vom avea insatisfactia sa nu gasim cârtita care, defapt, probabil este ucisa dar a ramas în tunel. (cuiul va strapunge dar nu-l va fixa de capcana). Atunci când extrageti capcana cu percutor este bine sa deschideti tunelul sa verificati daca exista o cârtita moata sub ea.
- O alta greseala este utilizarea unui numar insuficient de capcane. Daca aveti trei tuneluri active atunci utilizati trei capcane anti-cârtita. O capcana în plus este o investitie mult mai ieftina decât toate chimicalele si dispozitivele supersofisticate la olalta.
-
Daca aveti probleme cu cârtitele în gazon, tineti gazonul tuns scurt si curat pentru a observa din timp toate miscarile. Descoperirea musuroaielor si traseelor în iarba înalta sau maracinis este destul de dificila.
- Acoperirea musuroaielor cu pamânt sau gazon decupat este o greseala destul de mare. Acest lucru va zadarnici identificarea miscarilor ulterioare.
- Atentie la cârtite! Au dinti destul de ascutiti si sunt foarte agili!

sursa:
www.gardener.ro
www.lac.ro

Un comentariu:

  1. La mama mea la tara am gasit mai multe cartite moarte in fantana, le-am scos afara, am curatat fantana si la 2 zile am gasit din nou. Pot ele sa ajunga in fantana prin pamant sau le-a aruncat cineva intentionat cu vreun gand rau.Doresc un raspuns in acest sens daca cineva este in masura sa-mi raspunda.Multumesc.

    RăspundețiȘtergere