marți, 17 august 2010

Intretinerea gradinilor


Întretinerea gradinilor

Spatiul amenajat se deterioreaza repede fara întretinere adecvata. Începând de la plantare este nevoie de întretinere adecvata.
Este esential efectuarea fazelor de lucru în momentul potrivit.
Fazele de lucru care trebuie sa fie efectuate în cursul anului:
  • tunderi si fasonari
  • administrare de îngrasamânt
  • udare
  • tunderea gazonului
  • scarificare
  • ierbicidare
  • protectia plantelor
  • protectia plantelor contra temperaturilor scazute

TUDERE, FASONARE

Esenta tunderii consta în mentinerea formei plantelor, respectiv în sporirea înfloririi (si/sau a rodirii)
Cele trei tipuri de tundere:
  • fasonare pe forma (se va tunde pentru a mentine forma initiala sau a crea o forma noua)
  • tundere de rarire (se vor îndeparta partile uscate, înghetate sau crengile în exces)
  • tundere de întinerire (planta se va tunde înapoi drastic pentru sporirea cresterii de lastari noi)
Pomii fructiferi si copacii ornamentali se tund în general primavara devreme. Tufele se tund în diferite luni ale anului în functie de soi si specie.
Important: suneltele folosite la tundere sa fie ascutite si dezinfectate.

ADMINISTRAREA DE INGRASAMANT

Administrarea de ingrasamant pentru gazon
Elemente necesare pentru un gazon sanatos si viguros:
  • Nitrogen (ptr crestere)
  • Fosfor (ptr întarirea fadacinii)
  • Potasiu (pentru dezvoltarea sanatoasa a gazonului)
  • Microelemente
Necesarul minim de administrare de îngrasamânt: 1 pe an
Recomandabil 3 ori pe an
Primavara gazonul se dezvolta rapid, ceea ce înseamna tundere regulata si prin urmare completare de îngrasamânt. Primavara se recomanda îngrasamânt cu continut de Nitrogen, Fosfor si Potasiu. În cursul verii în cazul în care constatam decolorarea gazonului, recomandam repetarea administrarii îngrasamântului cu acelasi continut. Prin administrarea de îngrasamânt toamna, pregatim gazonul pentru perioada de iarna. Se va opta pentru îngrasamânt cu continut foarte scazut de Nitrogen.
În perioada de crestere (din primavara pâna august) se recomanda administrarea de îngrasamânt cu descompunere lenta (pentru a evita absorbirea rapida a Nitrogenului).
Administrarea se va efectua pe baza instructiunilor (se va avea grija de cantitatea exacta pe metru patrat si la administrarea uniforma). Administrarea neuniforma sau în exces poate avea ca urmare arderea gazonului.
Important:
Administrarea se va efectua la min 3-4 zile dupa ultima tundere pe pamânt ud dar gazon uscat!
Administrarea de îngrasamânt pentru plante si flori perene, flori de sezon.
Plantele plantate solitar în gazon, nu au nevoie de administrare separata de îngrasamânt. Le ajunge cantitatea infiltrata pentru gazon. La administrarea de îngrasamânt pentru plantele din paturile de flori putem folosi atât îngrasamânt chimic cât si organic.
Se va avea grija la administrarea de îngrasamânt ptr trandafiri si flori de sezon. Acestea necesita o cantitate substantiala pentru dezvoltare, înflorire continua si prevenirea bolilor.
Putem folosi deasemenea îngrasamânt cu continut de Nitrogen, Fosfor si Potasiu sau îngrasamânt organic. Se va avea grija la urmatoarele plante: hortensii, artari, conifere, clematite etc… care necesita îngrasamânt special.

UDATUL PLANTELOR

Primul si cel mai important necesar vital a plantelor este apa. Necesarul de apa poate sa difere în functie de soi. Exista plante cu necesar ridicat de apa si plante mai rezistente la seceta.
Important este sa ne cunoastem plantele, necesitatile lor vitale si sa le udam în functie de necesitate, de sezon si de conditiile meteorologice.
Solutii de udare:
  • sisteme de udare complet automate, (sistemul cel mai eficient)
  • sisteme de udare semi-automate
  • udare manuala (necesita mult timp)
Se va evita udarea gazonului prin inundare! Gazonul se va uda prin stropire si i se va asigura cantitatea necesara de apa (se va umezi pamântul în 1,5 – 2 cm adâncime sau în zile caniculare in 2,5 – 3 cm adâncime). Perioada cea mai recomandata pentru udare este dimineata devreme (pierderea cât mai putina de apa. Nu se va uda gazonul în canicula si nu se recomanda udarea seara (pentru a evita îmbâcsirea gazonului).
Celelalte plante se vor uda în functie de necesitatile lor vitale. Este important ca în cazul plantelor sa le udam în asa fel, ca apa sa ajunga pâna la radacini! Sa avem grija la udarea regulata a plantelor cu radacini care se extind la suprafata pamântului. Aceste plante au nevoie de udare mai regulata pentru a evita uscarea lor (conifere, thuja, chamaecyparis etc…)!

TUNDEREA GAZONULUI

Tunderea gazonului poate parea simpla, în schimb trebuie efectuat în mod profesionist pentru a obtine un gazon perfect.
Va trebui sa acordam atentie la urmatoarele:
  • cutitele masinii de tuns sa fie ascutite
  • sa nu tundem gazonul în mijlocul zilelor caniculare
  • sa tundem gazonul destul de des, pentru a evita tunderea a mai mult de 1/3 din înaltimea totala
  • înaltimea medie de tundere este între 4-6 cm (vara în zile de arsita se va tunde la 6 cm)
  • nu se va tunde gazonul mai scurt de 4 cm
  • firele tunse, neadunate de catre masina de tuns se vor aduna pentru a evita putrezirea gazonului sub firele de gazon uscate
  • în locurile imposibile de tuns cu masina de tuns se va taia cu cutit special

SCARIFICAREA GAZONULUI

Este necesar când pamântul este tasat sau crapat.
Scarificarea se poate efectua
  • manual (cu o grebla speciala)
  • mecanizat (cu scarificator de gazon)
Scarificarea manuala se va efectua în cazul aparitiei muschii în gazon. Se poate efectua 1 sau 2 ori pe an, primavara si/sau toamna. Scarificarea manuala necesita mult timp si efort fizic.
Scarificarea mecanizata se va efectua în cazul pamântului tasat, crapat sau a gazonului rarit. Se va efectua primavara (si daca necesar înca de 2 ori pe an). În cazul gazonului rarit dupa scarificare se va putea semana gazonul.

IERBICIDAREA

Pentru a avea o gradina îngrijita si întretinuta este important sa o mentinem lipsita de buruieni. Buruienile pot absorbi îngrasamintele de la plantele noastre decorative. Se recomanda prevenirea aparitiei buruienilor fiinca ele pot distruge usor gradina noastra.
Exista trei modalitati de ierbicidare:
  • plivire manuala
  • plivire mecanica (cu ajutorul unor unelte si cutite speciale)
  • ierbicidare cu substante chimice (periculos fara profesionalism)
Se recomanda efectuarea ierbicidarii cu substante chimice de catre un specialist. (Exista riscul de întoxicare si de arderea plantelor)

TRATAREA PLANTELOR

Plantele noastre sunt în continuu amenintate de daunatori si boli. În acest sens se recomanda prevenirea bolilor. Desi mai rar, dar chiar si plantele sanatoase pot fi atacate de daunatori.
Exista doua diferite tipuri de substante pentru prevenirea sau tratarea plantelor:
  • substante chimice
  • substante naturale
Este recomandat, ca tratarea plantelor sa fie efectuala de catre un specialist.
În cazul în care observam daunatori raspândirea unor insecte, daunatori sau boli recomandam sa va adresati specialistilor pentru identificarea exacta a problemei si pentru tratarea cât mai eficace.
Chiar si în acest fel va trebui sa ne dam seama ca unele boli sunt netratabile si putem preveni raspândirea ei doar prin distrugerea (arderea) plantei (plantelor) afectate. Sa nu depozitam plantele, crengile sau frunzele bolnave! Ele se vor arde imediat dupa îndepartare!

PROTEJAREA PLANTELOR IARNA

Toamna târziu plantele sensibile la scaderi de temperatura si/sau vânt trebuiesc pregatite pentru iarna.
Cele mai putin sensibile pot fi protejate prin acoperire cu fân. Altele neadecvate climatului nostru vor trebui scoase din pamânt, plantate în ghivece si iernate într-un loc ferit de înghet.
Se va avea grija de plantele vesnic verzi. Aceste plante nu hiberneaza în perioada de iarna. Se va acorda atentie mai mare coniferelor plantate recent (1-2 ani), la acestea se va acoperi radacina, pentru a feri radacina de înghet si a le permite absorbirea cantitatii necesare de umiditate pentru întretinerea coroanei.
Pentru prevenirea eventualelor neplaceri, în cazul unor faze de lucru mai complicate recomandam sa va adresati specialistilor.
Atentie:
Plantele sunt fiinte vii care trebuiesc îngrijite, udate, se pot îmbolnavi si în pofida întretinerii noastre grijulie pot si muri. Nu exista gradina statica. Fiind o parte din natura aceasta ne permite ca anual în fiecare sezon sa ne bucuram din plin de gradina noastra vesnic schimbatoare.
gardener,  sfaturi utile

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu