marți, 17 august 2010

Aloe Vera


ALOE VERA

Aloe vera ca planta medicinala este cunoscuta pentru cele 160 de substante active.
In aloe vera se gaseste acemannana un component care are influenta benefica asupra sistemului imunitar. La fel doar in aloe vera se gaseste lactat de magneziu care este un fel de analgezic si are efecte benefice asupra pielii dupa arsuri solare.
Dintre cei opt aminoacizi esentiali sapte sunt regasiti în aceasta planta vitala. Dintre acestia amintim tripofanul si fenil-anilina care au efecte calmante de infectii.
Cele 15 enzime au efecte positive asupra tuturor functiilor de reglare a metabolizmului. Datorat acizilor grasi regasiti in aloe vera, ea se foloseste efficient la toate infectiile. Numeroase enzine neesentiale se mai regasesc in aceasta planta vitala.
Antracenii ajuta digestia. Cele 15 enzine au efecte benefice asupra metabolismului uman.
Mineralele si vitaminele regasite în aceasta planta unica sunt vitale functionarii organismului uman: ele sunt absorbite si folosite de organism mult mai efficient si mai usor decat vitaminele produse artificial.
Mucopolizaharidele sunt zaharuri care ajuta la regenerarea celulelor.
Polipeptidele prin revitalizarea sistemului imunitar contribuie la întarirea fortei imune a organismului.
Acidul salicilic regasit în aloe vera este un material antianalgezic si antipiretic.
Gelul din aloe vera contine enyime si fitohormoni, peste 20 de minerale si microelemente. Dintre plante, este singura în care s-a identificat vitamina B12. Derivatii antrachinonici au proprietatile cicatrizante în uz extern, intern, sunt colagoge, laxative si purgative în functie de doza.
Necesitatile vitale ale aloe vera:
Aloe vera este în general o planta nepretentioasa. Practic datorita aloin-ului cu gust acru regasit în textura de latex a plantei alunga toate insectele nedorite. Aloe vera fiind sensibil la temperaturi scazute trebuie tinuta la o temperatura peste 5 Co si la soare. Desi necesita multa lumina directa, în cazul în care dorim ca vara s-o mutam în aer liber este recomandat sa fie expus treptat la soare. Aloe vera este rezistent la seceta si trebuie udat foarte rar, în general când frunzele îsi pierd tinuta si devin mai moi. (Vara saptamânal, iarna o data în 2-3 saptamâni sau poate chiar mai rar). Suplimentarea de elemente nutritive este recomandat sa se faca cu materiale naturale, gunoi de grajd sau preparate de guano. Aceste substante se vor împrastia peste pamântul din jurul plantei. Aloe vera este recomandat sa fie replantat anual, o data, de preferinta primavara, plantele mature o data în 2-3 ani. Pamântul folosit la replantare este indicat sa fie un pamânt bine drenat, afânat.
Se va avea grija ca aloe vera sa nu fie supraudat si ca dupa udare sa nu stea apa sub ghiveci.
Prepararea si consumarea frunzelor aloe vera:
Se va recomanda consumarea frunzelor proaspete. Sucul preparat din acestea este cel mai valoros acesta continând cele mai multe substante active. (Fata de preparatele si semipreparatele din aloe vera)
Indicatii utile: Se vor folosi doar frunze spalate si uscate cu un prosop dupa spalare. Se recomanda folosirea frunzelor de la baza plantei. Nu se recomanda folosirea ultimelor 2-3 frunze noi, acestea fiind importante pentru supravietuirea plantei.
Dupa taierea frunzei rana va capata culoare rozalie si se va usca în câteva ore. Acest strat se va indeparta la utilizare restului de frunza.

Reteta:

Nectar de aloe vera:
Se va taia frunza inferioara de pe planta. Funza se va taia în felii de 4-5 cm. Feliile se vor curata de coaja frunzei cu spalare continua sub jet de apa (pentru îndepartarea sevei galbuie, amaruie ce curge din stratul verde al frunzei)
Din cuburile transparente astfel obtinute se va prepara nectarul:
  • 4 parti cuburi de aloe vera
  • 3 parti apa minerala
  • 3 parti fructe proaspete
Amestecul se va transforma în nectar cu ajutorul mixerului de mâna.
Nectarul astfel obtinut se va turna în sticla cu capac se va depozita în frigider la 2-5 Co. Nectarul aloe vera se va consuma în decursul a doua saptamâni.
Sugestii: Doza zilnica recomandata din acest nectar este de doua linguri pâna la max. 1dl.
Uz extern de aloe vera:
Seva acestei plante datorita a 160 de substante active dintre care multe au efect calmant de iritatii, arsuri solare, arsuri, inflamatii, degerari, rani, zgarieturi, taieturi, operatii, vergeturi post-pregnante, celulita.
Utilizare:
Se va taia o bucata de frunza destul de mare pentru suprafata de piele tratata si se va spala sub jet de apa. Frunza se va taia în doua paralel cu stratul verde exterior. Gelul în asa fel obtinut se va întinde pe suprafata de piele tratata.
Pentru noapte se poate aplica ca si pansament. Se va fixa cu leucoplast.
sursa: www.Gardener.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu