marți, 17 august 2010

SFATURI UTILE PENTRU AMENAJAREA GRADINII

SFATURI UTILE PENTRU AMENAJAREA GRADINII

- Gradina sa o amenajam în functie de stilul nostru de viata. Este important sa stim la ce o vom folosi. Ne dorim o livada si gradina de legume sau ne visam o oaza de relaxare.

- Trebuie sa ne gândim si la copii din familie: amenajarea unui loc de joaca, evitarea plantelor otravitoare…

- Sa tinem cont de calitatea solului din gradina. Este recomandabil administrarea de îngrasamânt o data pe an. Sa nu uitam ca unele plante pot necesita alt tip de sol si îngrasamânt (conifere, plante de stâncarie, trandafiri, citrice…)

- Sa tinem cont de conditiile meteorologice mai ales la plantare, la semanarea semintelor. Unele plante, bulbi, seminte sunt recomandate sa fie depozitate în locuri ferite de înghet (pivnita uscata)

- Desi gazonul rezista bine la uzare, totusi necesita îngrijire continua si regulata (udare, tundere, scarificare, ierbicidare, administrare de îngrasamânt…)

- Sa prevenim înmultirea plantelor alergene recomandam distrugerea lor înainte de perioada lor de înflorire. Acelasi lucru se refera si la daunatoare.

- Sa nu uitam de importanta tuderilor si fasonarilor. Prin tunderea corecta a pomilor fructiferi putem dubla rodirea, prin tunderea gradului viu putem crea garduri vii dense, sanatoase si unice.

- La aprovizionarea unei plante noi sa ne interesam de ritmul de crestere, de necesitatile ei vitale (soare, umezeala, sol) de modul si fracventa de tundere, boli frecvente, daunatoare, înaltimea peste 10 ani si la maturitate.

- Sa nu neglijam nici plantele de interior! Este necesar replantarea lor regulata (din 2 în 2 ani), administrarea de îngrasamânt, udatul lor în functie de temperatura si umiditatea aerului din locuinta.

- Gradina noastra poate deveni o oaza pentru mici animale. Sa nu uitam ca aceste vietuitoare apar doar în gradinile amenajate în armonie cu natura. (pasari, veverite, fluturi, arici…)

- Sa aruncam o privire asupra gradinii vecinului. În cazul în care la el plantele prospera, plantele noastre se vor dezvolta frumos. În cazul în care nici buruiana nu creste vom fi nevoiti sa începem amenajarea cu îmbunatatirea solului.

Un comentariu: